fel
le

További generációs programozási nyelvek

Jelenleg (2009) a világban futó fejlesztések nagy része valamilyen OOP nyelven folyik. Nagy mennyiségű még a korábbi technikákban (tisztán harmadik generációban) fejlesztett kódok mennyisége, melyeket természetesen életben kell tartani. Természetesen kutatások folynak az újabb generációs programozási nyelvek fejlesztésének irányában, de egyelőre nem dőlt el a jövő.

Negyedik generáció

A negyedik generáció már kialakult. A fő szempont a nyelvek kifejezőerejének növelése, miközben a lehetséges szintaktikai hibák fordítási időben történő kiszűrése megmaradt fontos célnak.

A kifejezőerő az a jellemzője egy programozási nyelvnek, hogy hány sorból,utasításból, karakterleütésből milyen bonyolultságú problémát lehet megoldani.

A negyedik generációba soroljuk a specializált nyelveket. Ezek már nem általános célú programozási nyelvek, vagyis más-más specializált nyelvre van szükségünk, ha matematikai, grafikai, adatbáziskezelési problémát kívánunk kezelni.

A legismertebb ilyen példa az SQL nyelv, melyen az adatbázis-kezelési problémákat tudjuk leírni.

Ötödik generáció

Az ötödik generációnak bizonyos források a mesterséges intelligencia nyelveket tekintik. Ezekkel a programozási nyelvekkel elvileg az emberi gondolkodás leírása történne meg. E nyelvek kutatása, fejlesztése még folyamatban van.

Hernyák Zoltán
2013-01-23 21:07:56