fel
le

Bevezetés

A számítástechnika történetének egyik fontos fejezete a programozási nyelvek kialakulása, története, fejlődése. A fejlődés során a programozási nyelvek szintaktikája változott meg, elősegítve a programozási hibák minél korábban (lehetőleg fordítási időben) történő felfedezését. Egy igazán jó programozási nyelven nagyon sok hibafajta eleve el sem követhető, mások könnyen elkerülhetőek.

Egy jó programozási nyelv sokféle jellemzővel rendelkezik. Emeljünk ki néhányat ezek közül:

  • könnyen elsajátítható alapelvekkel rendelkezik,
  • könnyen áttekinthető forráskód,
  • könnyen módosítható, bővíthető a forráskód,
  • nehéz hibát elkövetni kódolás közben,
  • könnyen dokumentálható a kód.

A programozási nyelvek fejlődés azért kulcsfontosságú része a történelemnek, mivel a számítógép önnmagában egy hasztalan és használhatatlan eszköz. Értékessé attól válik, hogy egy Programozó valamilyen programot futtat rajta, s így a számítógép problémamegoldást végez. A program megírása sok erőforrást (elsősorban munkaórát) emészt fel. Adott mennyiségű programozó adott mennyiségű munkaóra alatt adott mennyiségű kódot képes megírni. Nem mindegy, milyen bonyolultságú feladat megoldására képes ez a kód.

Egy jó programozási nyelven a programozók kevéssé hajlamosak hibák ejtésére, amely végső soron a termelékenységüket növeli.

A problémamegoldásnak absztrakciós szintjei vannak. Ha egy programozó a kör kerületének kiszámítását 2*r*Pi alakban tudja leírni a programkódban, akkor a lényegre koncentrál. Ha egy ilyen egyszerű kifejezést 8-10 lépésre kell felbontania, akkor a részletekre koncentrál. Egy jó programozási nyelven a lényegre lehet koncentrálni.

Nagyon fontos annak felismerése, hogy a programozók sematikusan gondolkodnak. Nap-mint-nap hasonló jellegű problémákat oldanak meg, hasonló módon. A programozási nyelv támogassa ezt a működést, illeszkedjen a programozók sematikus gondolkodásához. Ez által a típusproblémákat kevés sorban, kevés hibalehetőséggel kell tudni leírni.

Ha a programozók fejlett programozási nyelveken fejlett fejlesztőeszközökkel tudnak dolgozni, akkor az általuk fejlesztett programkódok hibátlanul, hatékonyan futnak, és bonyolult problémákat tudnak elemezni, szimulálni, kiszámolni. Ez végső soron a tudomány, és az emberiség fejlődését szolgálja.

De a szórakozást is. A mai játékprogramok audiovizuális lehetőségei olyan fejlettek, hogy sok ember ezt a szórakozási formát választja kikapcsolódásra, és nem valami mást. Ez sok év fejlesztésének, sok programozó munkájának köszönhető. A mai játékprogramok még mindíg sok kreativitást igényelnek, de a megvalósítása véges időn belül, véges sok munkaórában elvégezhető.

Hernyák Zoltán
2013-04-22 11:41:34