Távcsöves bemutatások

A muzeális gyűjtemény műszereinek többsége ma már nem használható csillagászati megfigyelésre. Az Egri Csillagásztorony Védelmében Alapítvány azonban modern, napra kész ismereteket is kívánt nyújtani.
A Heves Megyei TIT Bugát Pál Egyesületétől kapott, Carl - Zeiss típusú csillagászati távcső segítségével, a nyári ismeretterjesztő programok keretében a napfoltokat tudjuk bemutatni. A Nap képét az okulár mögött kivetítjük egy fehér lapra. Így a napképet, a szem veszélyeztetése nélkül nézhetik meg az érdeklődők.
A Nap képének jobb kivetítéséhez Kiss László amatőrcsillagász "vetítő dobozt" szerkesztett, amely kizárja a zavaró fényt, és részletgazdagabb képet mutat a szemlélőnek. Immár negyedik éve folytatódó napfolt bemutatás hatékonyabbá teszi az oktató és ismeretterjesztő munkát is.

Távcsöves bemutatás.

A látogató csoportok külön kérésére a bemutatott jelenségekről rövid előadásokat is tartottunk.
2003. május 7-én a Merkúr bolygó áthaladt a Nap korongja előtt. A jelenség reggeltől délelőtt 10: 32-ig volt látható, így a napbemutató távcsövön az átvonulás második felét végignézhettük. A Merkúr-átvonulást Kiss László amatőrcsillagász követte végig és ismertette az érdeklődőknek.
2001. augusztus 24-26. között a Magyar Csillagászati Egyesület és a Vas megyei Gothard Amatőrcsillagászati Egyesület "A magyarországi csillagászat 1000 éve" címen konferenciát rendezett, amelyen Vasné Tana Judit, az Alapítvány képviselője poszter bemutatóval vett részt. A csillagászati kiállítást bemutató képek nagy érdeklődést keltettek, és növelték a csillagásztorony hírét. A képeket a szombathelyi Egyesület ma is időről időre kiállítja, és propagálja a külföldi vendégek előtt is az egri Speculá-t.