Future RFID
Az RFID/NFC technológia továbbfejlesztési lehetőségei az "Internet of Things" koncepciói mentén
TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0014

Laborok bemutatása

Felszerelés

2009-es év végére a labor elnyerte végleges felszereltségét. Első eszközeink egy mobil-kapu, ipari RFID tag nyomtató volt. Később került beszerzésre az RFID ipari RFIDkapu. A labor felszereléséhez tartozik még a főiskola által biztosított munkaállomásés szerver is. A labor a 014-es projekt teremben kapott helyet.

Mobilkapu

Egy Intermec CN3 típusú eszközről van szó, amely két részből áll: egy antennából ésegy ipari PDA-ból. Ezek kommunikációja bluetooth-on keresztül történik. A PDA-nWindows Mobile 6.1 Classic operációs rendszer fut. Tesztelési célokra a VonalkódRendszerház Kft. RFID olvasó demo szoftverét kaptuk meg. Emellett a gyártó (In-termec) biztosított a készülékhez egy saját RFID író/olvasó szoftvert.A tesztelések során megismertük a kapott szoftverek használatával az eszközt. Aszoftverek funkcióit és hibáit figyelembe véve, továbbá azt, hogy Microsoft .Net 2.0 Framework segítségével lehetőség van alkalmazások fejlesztésére, ezért elkészítettüksaját alapfunkciókkal ellátott vonalkód és RFID olvasó szoftverünket.

RFID cimke nyomtató

A másik labor eszköz amivel foglalkoztunk, az az Intermec EasyCoder PM4i típusú Ipari RFID papír-tag nyomtató. Először UTP kábel segítségéel kapcsolódtunka nyomtatóhoz, majd sikerült létrehozni a soros portos kapcsolatot is, utóbbira anyomtató programozásához van szükség. A nyomtató programozási nyelve az Intermec Fingerprint v8.0. Ez egy Basic-szerű nyelv, amely könnyen tanulható intelligensprogramozási eszköz címke formázásához és a nyomtató beállításához. Lehetőségetbiztosít saját címkék tervezésére és tárolt nyomtatóprogramok írására. Miután rákö-töttük a számítógépet a nyomtatóra, a Fingerprint nyelven megírt programjainkategy terminálprogramon keresztül tudjuk a nyomtatónak átküldeni.

RFID ipari kapu

A mi esetünkben a kapu egy alumínium vázra erősített, négy darab, az Intermecáltal gyártott UHF RFID ipari patch antennából, két darab szintén az Intermec ál-tal gyártott fotoelektronikus érzékelőből és egy jelzőlámpából áll. A kapu antennáiegy Intermec IF30 ipari UHF RFID olvasóhoz kapcsolódnak.