fel
le

Függvények, listák II.

Paraméteres és visszatérési értékkel rendelkező függvények, listák. Lista Remove metódusának használata.

#1   Rendezés

Egy 20 elemû listát töltsünk fel random [100,300] számokkal. Rendezzük a listát oly módon, hogy megkeressük a lista legkisbeb elemét, kiírjuk a képernyőre, majd a szóban forgó elemet töröljük a listából. Ezt addig folytassuk, míg a lista összes elemét ki nem töröltük. Figyeljük meg, mi történik ha két egyforma elem is van a listában (ezt könnyû előidézni, ha a feltöltést [100,140] intervallumra szûkítjük).

#2   Ismétlődésmentes

Egy 20 elemû listát töltsünk fel random [100,300] számokkal. Vizsgáljuk meg, hogy a listában van-e két egyforma elem (a lista ismétlődésmentes-e). Ha van benne ismétlődés, írassuk ki melyik elem szerepel benne kétszer.

#3   Elemek másolása

Legyen két, 20 ill. 30 elemû listánk, mindegyik a [100,300] tartományból feltöltött véletlen számokkal inicializálva. Kérjünk be egy M számot billentyûzetről. Másoljuk át egy harmadik listába azokat az elemeket, amelyek valamelyik listában előfordulnak, és nagyobbak mint M (de ezen harmadik listában nem szerepelhet ismétlődés, minden elemet csak egyszer másolhatunk át).

#4   Szélsőségek eltávolítása

Egy 20 elemû listát töltsünk fel [100,300] közötti értékekkel. Töröljük ki a lista legkisebb és legnagyobb elemét (ha többször is előfordulnának, akkor mindegyik előfordulást). Írassuk ki a megmaradt listaelemeket a képernyőre.

Hernyák Zoltán
2013-03-16 17:59:56