Üdvözöljük az EKE - Matematikai és Informatikai Intézetének Tech Day oldalán

Gábor Béla

Milyen egri kötődései vannak?
Rengeteg érzelmi szál köt a városhoz. Egerben végeztem a középiskolai tanulmányaimat, a Gárdonyi Géza gimnáziumban érettségiztem. Első diplomámat is itt szereztem a Főiskolán.
Második szülővárosomnak tekintem.
Miért tartotta fontosnak, hogy részt vegyen a Biztonságtechnikai Tech-Day-en?
Végigjártam az informatikusok rögös útját a rendszergazdaságtól, a programozón át, egészen a rendszerfejlesztési vezetőig. Ezeket a tapasztalatokat a biztonsági kérdések tárgyalásánál is hasznosítani tudom. Napjainkban egy kezdő informatikus vagy fejlesztő, vajmi keveset foglalkozik az informatikai biztonsági kérdésekkel. Az ő számára a cél, hogy a szoftver működjön, megfeleljen az elvárásoknak. Ahhoz, hogy minden szempontból megfelelő rendszereket építsünk, tisztában kell lenni az üzleti elvárásokkal is. Minél hamarabb tudatosítani kell az informatikusokkal, hogy a biztonság közös ügyünk.
Ezen a terülten, úgy tudom, nagy tapasztalata van. Mesélne ezekről?
Az informatikai biztonságot sokan az informatikai hardver és szoftver eszközökkel azonosítják. Természetesen ez ma már túlhaladott nézőpont. Egy vállalat biztonságát csak a szervezetet alkotó összes erőforrás megfelelő koordinálásával tudjuk elérni. Az erőforrások között kiemelkedő szerephez jut maga az egyén. Ki kell alakítani a biztonság-tudatosságot, megfelelően szabályozni kell a folyamatainkat.
A legnagyobb biztonsági rés mindig az ember. A legdrágább tűzfal, vagy a legjobb vírusirtó sem ér semmit, ha a munkatársak képzetlenek, nem megfelelően használják az eszközöket. A folyamatos oktatás, tudásátadás életbevágó a vállalatok életében. Néhány tipikus biztonsági hiba:
- A jelszavak nem ütik meg az alapvető követelményeket. Egy értelmes szó kitalálása alig 1 másodperc.
- Nem mentik a fontos adatokat. Ha mentik, nem teljes a mentés. Ha teljes a mentés, egyszer sem próbálták ki, hogy vissza tudnák-e tölteni. Voltak már meglepetések.
- A vállalattól távozó munkatárs fejében a cég kulcsfontosságú szoftverének minden csínja-bínja távozik. Sohasem követelték meg tőle, hogy írja le.
- A cégek mindenféle szoftvert összevásárolnak. Azt várják el, hogy azok majd zökkenőmentesen együtt tudnak működni.
- A fejlesztők a vállalat éles adatain és rendszerein tesztelnek. Állt már le cég délben...
Ugye némelyikről nem is gondoltuk volna, hogy az informatikai biztonság tárgykörébe tartozik?!
Pár nappal a Tech-Day után, hogy érzi, mennyire volt sikeres?
Bevallom meglepett, hogy ennyi érdeklődővel találkoztam. Most még talán távolinak tűnhettek ezek a gondolatok a hallgatóknak, ám előbb-utóbb ők is szembe fogják magukat találni a biztonsági kérdésekkel. Ezek a szabványok követelményként fognak megjelenni a jövő informatikusai számára. Úgy érzem, igazából akkor értük el célunkat, ha majd az első hallgató kikölcsönzi a tanszéki könyvtárból a COBIT módszertant...
Milyen tanácsai vannak a szervezőknek a jövővel kapcsolatban?
Először is köszönet illeti a rendezőket a színvonalas szervezésért. Nagyszerű ötlet, hogy a hallgatók gyakorló informatikusok előadásait látogathatják.
Javaslom, hozzanak létre egy honlapot a Tech-day számára. Ez egy kiváló színtere lehet az előadások tematikus feldolgozásának, és a hallgatóság is mindig friss információval lesz ellátva.
Sőt, közvéleménykutatást is lehet rendezni, amelyen javaslatokat tehetnek a diákok, hogy milyen témákról szeretnének hallani.
További együttműködésre lát lehetőséget?
Projekt menedzsment, Üzleti Intelligencia és más hasonló izgalmas témák vannak még a tarsolyomban...
Ezeken felül is szívesen állok az Önök rendelkezésére, ha szakmai tapasztalatommal bármiben a Tanszék segítségére lehetek.
Nagyon köszönöm válaszait!